Pakowanie prozniowe severin

Próżniowe pakowanie żywności jest najzgodniejszym sposobem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z obecnej techniki korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można poznać akcesoria do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, bądź w zbiorniku do tego danym. Urządzenia te tworzą zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym zdrową wilgotność, konsystencję, gust oraz zapach, a razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na środek działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu osadza się worek zgodnie z artykułem. Jej ogromną wadą jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wytwarza się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest znaczące przy pakowaniu dobrych produktów. Cechą jest dodatkowo możliwość użycia w toku produkcji, dużo popularnych worków typu PA/PE, co dużo redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą być dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbytu istnieje poważny wybór pakowarek komorowych, co idzie na jej właściwi dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Przeznaczone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym w produktem, dostaje się na zewnątrz, oraz do środka, na listwę zgrzewającą, składa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania przyjmuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie produktów o niebanalnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Zaletą jest także wielu niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność i ogromniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są szczególnie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.