Pojemniki prozniowe na posciel

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i dania do pakowania zaliczane są także do ich potrzeb, pozwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania czy same stosuje pojemniki próżniowe stworzone z plastiku. W wypadku pojemników najczęściej polecane są specjalne pompki ręczne, które kupią na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i gwarantują jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób leczenia można zastosować do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Posiadają one najczęściej uniwersalny rozmiar, ponieważ ważna je podawać zarówno do zamykania butelek z winem, kiedy i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino pewno być noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co bardzo przez 2-3 dni.

Do domowego użytku potrafią być jeszcze dostosowane urządzenia typu multivac, zezwalające na przechowywanie żywności w oddzielnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacji od rodzaju produktu oraz od miejsca, gdzie będzie on pozostawiany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, lecz także warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso pewno być wychowywane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, że nie mają one zbyt całej przestrzeni.